11/18 2015

Locul gunoaielor nu este la marginea localităților

Chiar dacă în 2015 cuantumul amenzilor s-a mărit până la 2.500 de lei, în continuare fenomenul depozitării deșeurilor pe domeniul public este unul de mare amploare. Gropile de gunoi ilegale sunt amendate constant de poliție și Garda de Mediu însă acestea reapar la marginea localităților la scurt timp după aceea. Probleme sunt și cu șantierele din orașe care, dincolo de faptul că adăpostesc resturile materialelor de construcție, devin și groapă de gunoi clandestină pentru terți. Totodată, dezvoltarea localităților și intensificarea industrializării nu fac decât să pună și mai multă presiune pe autorități, acestea trebuind să mențină o vigilență deosebită pentru a combate depozitările ilegale de deșeuri.
O soluție inedită s-a introdus lângă podul peste Timiș de pe centura ocolitoare, aruncarea gunoaielor fiind eradicată prin blocarea accesului în zonă cu un șanț. Din pacate însă, această strategie nu este realizabilă peste tot întrucât o bună parte din gunoaie sunt aruncate pe marginea drumurilor, unde căile de acces nu pot fi blocate de autorități.
Cele mai murdare locuri sunt pe malul Timişului, lângă izvorul de la Tapia, aşa numita grădină a robilor de lângă ferma de la Pohalma şi fostul Hipodrom.
În ultimii ani Asociația pentru Dezvoltarea Priorităților Locale Timiș a semnalat în câteva rânduri faptul că unele primării, după ce colectează gunoiul menajer din gospodăriile localnicilor, în urma unui contract de prestări servicii între primărie și localnic, acestea nu respectă întocmai prevederile legale și, în loc să deplaseze gunoiul menajer la o groapă de gunoi legală, acesta este aruncat fie în gropi de gunoi clandestine, ori pur și simplu pe câmp sau la marginea drumurilor, unde ulterior i se dă foc. Îi rugăm în primul rând pe cei care iau parte la astfel de acțiuni să conștientizeze efectele negative (ex: poluare, focare de infecție etc.) și să respecte prevederile legale, iar cetățenii care știu de astfel de practici să facă o sesizare la Garda de Mediu sau pe adresa noastră de email: contact@adplt.ro.
În 2015 un grup de voluntari a demarat o acțiune mai mult decât binevenită de cartare a zonelor cu deșeuri aruncate ilegal din Timiș. Pentru mai multe informații, accesați acest link: digi24

gunoi-pe-camp

gunoi-pe-camp-1

Un grup de copii care alearga prin gunoaie. Un viitor furat prin nepasare, aroganta, prostie, inganfare. INDIFERENTA FACE DIFERENTA. Primele gospodarii erau la aproximativ 50 m de aceasta groapa clandestina de gunoi.

 

Leave a Comment